Do's & Dont's Tips

Hoe bouw je een goed gesprek op?

Een gesprek of een praatje maken lijkt zo eenvoudig. Maar wanneer je bijvoorbeeld voor het eerst met iemand gaat daten kan dit enorm lastig zijn. Troost je met de gedachte dat je vaak niet de enige bent die dit moeilijk vindt. De kans is groot dat jouw date dit minstens net zo lastig vindt. Toch zijn er wel enkele tips en trucs te geven die ervoor kunnen zorgen dat een gesprek aangaan en onderhouden je wat makkelijker af gaat.

Voorbereiding is alles

Als je met iemand afgesproken hebt is de kans groot dat je vooraf al contact met elkaar hebt gehad. In dit contact heb je al wat informatie gehad over de ander. Onthoudt dit, want deze info kun je gebruiken om het gesprek te beginnen. In het geval je elkaar via een datingsite hebt ontmoet, lees dan voorafgaand aan jouw date-afspraak het profiel van hem of haar nog eens. Wederom kun je met deze info het gesprek beginnen, maar het kan je ook onderwerpen geven die je kunt aansnijden als het gesprek even vast dreigt te lopen.

Luisteren

Een gesprek staat of valt met luisteren. Een gesprek kun je alleen voeren als je oprecht luistert naar wat die ander te vertellen heeft. Door te luisteren kun je zogenaamde verdiepende vragen stellen. Hierdoor wordt het gesprek interessanter en krijg je gaandeweg meer en meer gespreksonderwerpen.

Non-verbaal

Jouw lichaamstaal is heel belangrijk om een gesprek op te bouwen en gaande te houden. Regelmatig knikken geeft aan dat je luistert. Iemand aankijken toont dat je interesse hebt in wat er wordt verteld en nodigt uit tot praten. Verder ben je een fijne gesprekspartner als je niet ongeïnteresseerd onderuit op je stoel hangt.

Waarom, waarom, waarom?

Waarom is een werkelijk perfecte vraag om die ander aan het praten te krijgen. Uiteraard stel je deze waaromvraag op een geïnteresseerde en uitnodigende manier. Het gevolg is dat er een natuurlijk gesprek ontstaat dat jou steeds nieuwe aanknopingspunten voor de rest van het gesprek zal geven. In een mum van tijd kletsen jullie alsof jullie elkaar al jaren kennen. Pas er wel voor op dat je niet alleen maar waaromvragen stelt, want dan kom je niet heel geloofwaardig over.